Wachttijden

Let op: Er zijn twee verschillende soorten wachttijden. De Aanmeldwachttijd is het aantal weken tussen het maken van de eerste afspraak en de datum van deze afspraak (de intake). De Behandelwachttijd is het aantal weken tussen de datum van de intake en de start van de behandeling.

Basis ggz
Aanmeldwachttijd
Behandelwachttijd
Alle aandoeningen
3 weken
2 weken
Gespecialiseerde ggz
Aanmeldwachttijd
Behandelwachttijd
Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn
0 weken
0 weken

Onder Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn
Angststoornissen
0 weken
0 weken

Onder Angststoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Angststoornissen
Bipolaire stemmingsstoornissen
0 weken
0 weken

Onder Bipolaire stemmingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Bipolaire stemmingsstoornissen
Depressieve stemmingsstoornissen
0 weken
0 weken

Onder Depressieve stemmingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Depressieve stemmingsstoornissen
Diagnose onbekend
0 weken
0 weken

Onder Diagnose onbekend vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Diagnose onbekend
Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen
3 weken
2 weken

Onder Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen
Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen
0 weken
0 weken

Onder Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen
Neurocognitieve stoornissen
0 weken
0 weken

Onder Neurocognitieve stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Neurocognitieve stoornissen
Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen
0 weken
0 weken

Onder Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen
Persoonlijkheidsstoornissen
0 weken
0 weken

Onder Persoonlijkheidsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Persoonlijkheidsstoornissen
Restgroep
0 weken
0 weken

Onder Restgroep vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Restgroep
Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen
0 weken
0 weken

Onder Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen
Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen
0 weken
0 weken

Onder Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen
Trauma en stressorgerelateerde stoornissen
0 weken
0 weken

Onder Trauma en stressorgerelateerde stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Trauma en stressorgerelateerde stoornissen
Voedings- en eetstoornissen
0 weken
0 weken

Onder Voedings- en eetstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Voedings- en eetstoornissen

Cliëntervaringen

De zorgaanbieder heeft deze gegevens niet aangeleverd.

De gang van zaken in de instelling (Kwaliteitsstatuut)

Alle zorgaanbieders in de ggz hebben een ‘kwaliteitsstatuut’. In het kwaliteitsstatuut beschrijft een aanbieder onder meer met welke klachten je terecht kunt en hoe het zorgtraject is geregeld. Je kunt het hele kwaliteitsstatuut vinden op de website van de aanbieder, of er naar vragen als je er bent. Hieronder kun je lezen hoe een aantal zaken bij de aanbieder is geregeld.

Zorgaanbod

Wat is de algemene werkwijze in de praktijk?

Castle Craig Nederland is een GGZ-instelling, die specialistische zorg biedt aan volwassenen (vanaf 18 jaar) die lijden aan verslaving aan middelen. Zij biedt naast behandeling op het gebied van verslaving ook binnen de SGGZ behandeling voor andere psychische en psychiatrische stoornissen, die veelal naast een verslaving voorkomen. Zoals persoonlijkheidsstoornissen, traumagerelateerde stoornissen, angst- en stemmingsstoornissen, eetstoornissen en ADHD. Naast specialistische ggz bieden we tevens behandeling vanuit de kortdurende generalistische GGZ, gericht op diverse psychische of psychiatrische problemen. Patiënten kunnen bij ons terecht voor ambulante (dag) behandeling op thans 4 verschillende locaties (Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Zeist). Indien een klinische opname nodig wordt geacht verwijzen wij de patiënt naar onze klinieken in Schotland en Ierland. De klinieken zijn geen onderdeel van Castle Craig Nederland zelf. We bieden naast behandeling op 1 van onze locaties, ook behandeling vanuit onze digipoli.

Met welke klachten kun je terecht?

Onbekend

Kun je terecht voor hoogspecialistische behandelingen (3e lijns ggz)?

Nee, dit soort behandelingen bieden wij niet.

Welke andere speciale behandelingen zijn er?

  • Dubbele diagnose (aanbod specifiek gericht op behandeling van bijvoorbeeld verslaving icm een psychische stoornis of een eetstoornis icm PTSS), namelijk:

Aanmelding en intake

Hoe verloopt de aanmelding?

Aanmelding/ intakeWanneer u zich aanmeldt voor behandeling, spreken we u eerst telefonisch. Tijdens dit gesprek met een behandelmedewerker bespreken wij een aantal procedurele zaken en de problematiek met u. Wij vragen over uw gebruik en of u al eerder in behandeling bent geweest. Ook bespreken wij een aantal randvoorwaarden om in aanmerking te komen voor een intake. Bijvoorbeeld het hebben van een geldig legitimatiebewijs en een geldige verwijsbrief. Op deze manier kunnen wij u gericht helpen en voorkomen wij samen met u vertraging in uw behandeling.Wanneer u wordt uitgenodigd voor een intakegesprek geven wij u aan met wie u dit gesprek heeft. Al onze medewerkers die intakes uitvoeren zijn hiervoor deskundig, naast een goede opleiding zijn zij uitgebreid ingewerkt. Om u zo snel mogelijk te helpen plannen wij u in bij een medewerker die op korte termijn beschikbaar is. Daarnaast houden wij rekening met uw situatie. Wanneer u tijdens het eerste gesprek bijvoorbeeld heeft aangegeven last te hebben van specifieke stoornis plannen wij uw intake in bij een medewerker die is getraind op het afnemen van de relevante vragenlijsten voor uw stoornis.Na uw aanmelding wordt uw probleem mogelijk eerst besproken in een multi-disciplinair overleg (zie begrippenlijst). Dit betekent dat een behandelteam naar uw situatie kijkt om zo een inschatting te maken of wij de juiste organisatie zijn voor uw problematiek. Wanneer wij inschatten u te kunnen helpen met uw verslaving nodigen wij u uit voor een intake.Tijdens de intake wordt er uitgebreid met u gesproken en worden verschillende vragenlijsten met u doorgenomen. Ook worden verschillende gevalideerde/ objectieve meetinstrumenten ingezet. Zo kunnen wij samen met u een beeld schetsen wie u bent en hoe uw levensverhaal er tot nu toe heeft uitgezien. Samen met u stellen wij ook de ernst van de verslaving, de ernst van sociale problemen en de ernst van de eventuele psychopathologie vast door het afnemen van gevalideerde vragenlijsten (zie begrippenlijst). Het beeld wat op deze manier van u verkregen wordt is belangrijk tijdens de diagnostische fase. Het kan zijn dat uw situatie complex is en om extra deskundigheid vraagt. Wanneer dit het geval is wordt uw intake besproken tijdens het multidisciplinair overleg zodat meerdere deskundige ogen uw situatie bekijken om zo het advies voor een juiste vervolgstap te kunnen geven.Ten tijde van het intakegesprek wordt gelijk een gesprek met de regiebehandelaar gepland, voor de verdere diagnostiek. Na het diagnostisch onderzoek neemt de medewerker intake weer contact met u op om het verdere verloop van de behandeling te bespreken.

Hoe verlopen intake en diagnose?

DiagnostiekNa de intake wordt er met u een afspraak ingepland voor een diagnostisch onderzoek. Tijdens het diagnostisch onderzoek besteden wij aandacht aan uw diagnose en gaan wij verder in op uw psychische problematiek. Ook praten wij met u verder over wie u bent en wat uw levensverhaal is. Op basis van de informatie uit uw intake en de informatie uit het diagnostisch onderzoek wordt een diagnose gesteld en een indicatie afgegeven voor ambulante, dag- of klinische behandeling. Net als in eerdere fasen van het intakeproces kan het zo zijn dat uw situatie eerst besproken wordt in ons multidisciplinair overleg. Dit doen wij om uw behandeling zo goed mogelijk af te stemmen op uw situatie. Hierdoor kan het zijn dat uw indicatie voor behandeling niet gelijk aan u kan worden gegeven. Het multidisciplinair overleg vindt wekelijks plaats dus u wacht maximaal een week op het behandeladvies. De medewerker die het diagnostisch onderzoek bij u uitvoert is vaak ook uw regiebehandelaar. Deze is eerstverantwoordelijk voor uw zorg totdat uw behandeling start. Na de start van de behandeling blijft de regiebehandelaar eindverantwoordelijk voor uw behandeling.Hoe uw behandeladvies tot stand komtOm ervoor te zorgen dat patiënten met vergelijkbare problematiek dezelfde indicatie krijgen baseren wij onze indicatie op de DSM, de uitkomsten van de MATE en de professionele inschatting van de regiebehandelaar. De MATE is een gevalideerde vragenlijst waarin de ernst van de verslaving, de ernst van de sociale desintegratie en de ernst van de psychopathologie worden gemeten. Deze onderwerpen gecombineerd met de duur van de ziektegeschiedenis en eventuele eerdere behandelingen geven redelijk uniforme handvatten die ons helpen te bepalen wat de best mogelijke behandeling voor u is. Elk mens, elke patiënt is natuurlijk uniek. Daarom is de professionele inschatting zo belangrijk. De regiebehandelaar zet de uitkomsten van de diagnostiek en uw verhaal af tegen zijn kennis en ervaring om zo een gewogen indicatie te geven voor uw behandeling.Met het stellen van de diagnose en de indicatie leggen wij in begrijpelijke termen aan u uit wat de diagnose betekent en wat het inhoudt deze te hebben. Ook vertellen wij u wat de verschillende mogelijkheden voor uw behandeling zijn. Omdat wij werken vanuit het principe van passende zorg is het vaak niet mogelijk om af te wijken van de indicatie. Een lichtere behandeling dan geïndiceerd zal niet het gewenste resultaat bereiken en een intensievere behandeling dan nodig is ook niet gewenst.Keuze regie-behandelaarDeze wordt aan u toegewezen op basis van uw situatie zoals bekend uit aanmelding/ intake en op basis van de beschikbaarheid regiebehandelaren. Zoals eerder beschreven is de medewerker die het diagnostisch onderzoek uitvoert vaak ook uw regie-behandelaar.

Behandelproces

Hoe wordt het behandelplan opgesteld?

BehandelingNa het diagnostisch onderzoek wordt een behandelaar aan u toegewezen. Dit gebeurt op basis van geschiktheid en beschikbaarheid, afgestemd op u en uw situatie. Tijdens uw behandeling gaat u onder begeleiding van uw behandelaar aan de slag met uw verslaving. Om dit te structuren en om hier samen duidelijke afspraken over te maken stelt uw behandelaar met u een behandelplan op. In het behandelplan wordt opgenomen aan welke behandeldoelen u - samen met uw behandelaar - werkt.Het behandelplan wordt binnen 3 weken van de start van uw behandeling gepresenteerd in het MDO en geaccordeerd door uw regiebehandelaar. Wat u nog meer moet weten over uw behandelplan• Evaluatie van uw behandelplan gebeurt halverwege uw behandeling. Of eerder wanneer u of uw behandelaar daar aanleiding toe ziet. Uw regiebehandelaar is bij deze evaluatie betrokken.• Uw regiebehandelaar stelt het behandelplan vast.• In uw behandelplan is opgenomen wie voor welke onderdelen van het behandelplan verantwoordelijk is. • Communicatie tussen verschillende zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn verloopt via het multidisciplinair overleg. • Tijdens uw behandeling is uw behandelplan voor u inzichtelijk. U krijgt hiervan een kopie meeWij hebben specifieke behandelprogramma's voor trauma, psychiatrische problematiek en persoonlijkheidsstoornissen die kunnen worden toegevoegd aan uw zorgprogramma zodat uw behandeling aansluit bij wat u nodig heeft. Vaak heeft de regie-behandelaar dit al meegenomen in het eerste diagnostische onderzoek. Wanneer tijdens uw behandeling blijkt dat aanvullende zorg nodig is bespreekt de behandelaar dit met de regie-behandelaar.Ambulante behandelingDe ambulante behandeling is een op abstinentie (geheelonthouding) gericht intensief programma voor het vergroten van coping vaardigheden en het motiveren tot gedragsverandering. De methodiek die ten grondslag ligt aan de behandeling is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie is een behandelmethode die negatieve gedachten, overtuigingen uitdaagt met als doel het gedrag te veranderen en herstelproces op gang te brengen. Gedurende de behandeling worden onder andere ook Twelve Step Facilitation en motiverende gesprekstechnieken ingezet. Het deelnemen aan en leren gebruik maken van zelfhulpgroepen is een integraal onderdeel van de behandeling. Met Twelve Step Facilitation wordt dit gestimuleerd. Hiermee wordt de basis gelegd zodat u gebruik gaat maken van een netwerk van ‘niet gebruikers’.Klinische behandelingVoor klinische behandeling werken wij nauw samen met onze partner in Schotland, Castle Craig Hospital. Wanneer u een klinische indicatie krijgt verwijzen wij u door naar Castle Craig Hospital. Tot aan uw vertrek naar Schotland wordt u door ons ondersteunt om uw behandeling in Schotland voor te bereiden. Dit betekent dat wij zullen proberen u zo snel mogelijk te laten opnemen, hiermee rekening houdend met wachtlijsten. Tot die tijd begeleiden we u via één op één of telefonische gesprekken. De opname coördinator plant een datum voor uw opname en stuurt de benodigde informatie zodat u uw reis kan boeken. De opname coördinator helpt u met alle vragen tijdens dit traject. Handelen bij crisisWanneer er sprake is van een crisis neemt u contact op met de huisarts. Deze verwijst u wanneer nodig door naar de crisisdienst. In Nederland is het zo afgesproken dat zorg bij crisis via de huisarts wordt georganiseerd.

Hoe wordt de voortgang van de behandeling gevolgd?

Voortgang behandelingBij de start van de behandeling is samen met u een behandelplan opgesteld met daarin behandeldoelen. Halverwege en aan het eind van uw behandeling wordt uw behandeling met u geëvalueerd. Belangrijke vraag tijdens deze evaluatie is in welke mate de behandeldoelen zijn behaald. De evaluatie wordt besproken in het MDO. In overleg en naar behoefte van u wordt het behandelplan bijgesteld. Dit kan betekenen dat op verschillende probleemgebieden aanvullende hulp wordt aangeboden. Het kan natuurlijk ook betekenen dat de behandeling zo voorspoedig verloopt dat minder behandelsessies nodig zijn. Naar aanleiding van de evaluatie wordt uw behandeling en uw behandelplan in overleg met u gewijzigd.Meten is wetenAan het begin, tijdens en aan het eind van uw behandeling worden verschillende vragenlijsten met en door u ingevuld. Dit gebeurt onder de verzamelnaam ROM (routine outcome measurement). Door deze ROM-metingen kunnen u en uw behandelaar zien welk effect uw behandeling sorteert. Het stelt ons ook in staat om organisatie breed te kijken naar het effect van onze behandeling.

Hoe wordt de behandeling geëvalueerd?

EvaluatieBij de start van de behandeling is samen met u een behandelplan opgesteld met daarin behandeldoelen. Halverwege en aan het eind van uw behandeling wordt uw behandeling met u geëvalueerd. Belangrijke vraag tijdens deze evaluatie is in welke mate de behandeldoelen zijn behaald. De regiebehandelaar zal minimaal één keer tijdens uw behandeling via een gesprek met u de behandeling evalueren. In overleg en naar behoefte van u wordt het behandelplan bijgesteld. Dit kan betekenen dat op verschillende probleemgebieden aanvullende hulp wordt aangeboden. Het kan natuurlijk ook betekenen dat de behandeling zo voorspoedig verloopt dat minder behandelsessies nodig zijn. Naar aanleiding van de evaluatie wordt uw behandeling en uw behandelplan in overleg met u gewijzigd.

Hoe wordt de tevredenheid van cliënten gemeten?

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze dienstverlening. Daarom vragen wij u tijdens de behandeling uw mening. Wij maken hiervoor gebruik van de CQI (consumer quality index). Dit is een veel gebruikte vragenlijst binnen de zorg. Onze dienstverlening scoort op deze vragenlijst een ruime 8!

Na de behandeling

Hoe worden de resultaten en vervolg besproken?

BehandelingNa het diagnostisch onderzoek wordt een behandelaar aan u toegewezen. Dit gebeurt op basis van geschiktheid en beschikbaarheid, afgestemd op u en uw situatie. Tijdens uw behandeling gaat u onder begeleiding van uw behandelaar aan de slag met uw verslaving. Om dit te structuren en om hier samen duidelijke afspraken over te maken stelt uw behandelaar met u een behandelplan op. In het behandelplan wordt opgenomen aan welke behandeldoelen u - samen met uw behandelaar - werkt.Het behandelplan wordt binnen 3 weken van de start van uw behandeling gepresenteerd in het MDO en geaccordeerd door uw regiebehandelaar. Wat u nog meer moet weten over uw behandelplan• Evaluatie van uw behandelplan gebeurt halverwege uw behandeling. Of eerder wanneer u of uw behandelaar daar aanleiding toe ziet. Uw regiebehandelaar is bij deze evaluatie betrokken.• Uw regiebehandelaar stelt het behandelplan vast.• In uw behandelplan is opgenomen wie voor welke onderdelen van het behandelplan verantwoordelijk is. • Communicatie tussen verschillende zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn verloopt via het multidisciplinair overleg. • Tijdens uw behandeling is uw behandelplan voor u inzichtelijk. U krijgt hiervan een kopie meeWij hebben specifieke behandelprogramma's voor trauma, psychiatrische problematiek en persoonlijkheidsstoornissen die kunnen worden toegevoegd aan uw zorgprogramma zodat uw behandeling aansluit bij wat u nodig heeft. Vaak heeft de regie-behandelaar dit al meegenomen in het eerste diagnostische onderzoek. Wanneer tijdens uw behandeling blijkt dat aanvullende zorg nodig is bespreekt de behandelaar dit met de regie-behandelaar.Ambulante behandelingDe ambulante behandeling is een op abstinentie (geheelonthouding) gericht intensief programma voor het vergroten van coping vaardigheden en het motiveren tot gedragsverandering. De methodiek die ten grondslag ligt aan de behandeling is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie is een behandelmethode die negatieve gedachten, overtuigingen uitdaagt met als doel het gedrag te veranderen en herstelproces op gang te brengen. Gedurende de behandeling worden onder andere ook Twelve Step Facilitation en motiverende gesprekstechnieken ingezet. Het deelnemen aan en leren gebruik maken van zelfhulpgroepen is een integraal onderdeel van de behandeling. Met Twelve Step Facilitation wordt dit gestimuleerd. Hiermee wordt de basis gelegd zodat u gebruik gaat maken van een netwerk van ‘niet gebruikers’.Klinische behandelingVoor klinische behandeling werken wij nauw samen met onze partner in Schotland, Castle Craig Hospital. Wanneer u een klinische indicatie krijgt verwijzen wij u door naar Castle Craig Hospital. Tot aan uw vertrek naar Schotland wordt u door ons ondersteunt om uw behandeling in Schotland voor te bereiden. Dit betekent dat wij zullen proberen u zo snel mogelijk te laten opnemen, hiermee rekening houdend met wachtlijsten. Tot die tijd begeleiden we u via één op één of telefonische gesprekken. De opname coördinator plant een datum voor uw opname en stuurt de benodigde informatie zodat u uw reis kan boeken. De opname coördinator helpt u met alle vragen tijdens dit traject. Handelen bij crisisWanneer er sprake is van een crisis neemt u contact op met de huisarts. Deze verwijst u wanneer nodig door naar de crisisdienst. In Nederland is het zo afgesproken dat zorg bij crisis via de huisarts wordt georganiseerd.

In geval van terugval of crisis?

Voortgang behandelingBij de start van de behandeling is samen met u een behandelplan opgesteld met daarin behandeldoelen. Halverwege en aan het eind van uw behandeling wordt uw behandeling met u geëvalueerd. Belangrijke vraag tijdens deze evaluatie is in welke mate de behandeldoelen zijn behaald. De evaluatie wordt besproken in het MDO. In overleg en naar behoefte van u wordt het behandelplan bijgesteld. Dit kan betekenen dat op verschillende probleemgebieden aanvullende hulp wordt aangeboden. Het kan natuurlijk ook betekenen dat de behandeling zo voorspoedig verloopt dat minder behandelsessies nodig zijn. Naar aanleiding van de evaluatie wordt uw behandeling en uw behandelplan in overleg met u gewijzigd.Meten is wetenAan het begin, tijdens en aan het eind van uw behandeling worden verschillende vragenlijsten met en door u ingevuld. Dit gebeurt onder de verzamelnaam ROM (routine outcome measurement). Door deze ROM-metingen kunnen u en uw behandelaar zien welk effect uw behandeling sorteert. Het stelt ons ook in staat om organisatie breed te kijken naar het effect van onze behandeling.

Jouw gegevens en privacy

Wordt er toestemming gevraagd om gegevens te delen met professionals die niet bij de behandeling betrokken zijn?

Ja

Vergoedingen

Selecteer een basisverzekering om informatie te zien over vergoedingen bij deze zorgaanbieder.
Selecteer je verzekeraar
Selecteer je basispakket

Behandelaars

Naam
Beroep
Geslacht
J rubsaam
psychiater
Man
J DE rijke
verpleegkundig specialist ggz
Vrouw
S winterwerp
gz-psycholoog
Vrouw
L schaap
klinisch psycholoog
Vrouw