Wachttijden

Let op: Er zijn twee verschillende soorten wachttijden. De Aanmeldwachttijd is het aantal weken tussen het maken van de eerste afspraak en de datum van deze afspraak (de intake). De Behandelwachttijd is het aantal weken tussen de datum van de intake en de start van de behandeling.

Basis ggz
Aanmeldwachttijd
Behandelwachttijd
Alle aandoeningen
0 weken
0 weken
Gespecialiseerde ggz
Aanmeldwachttijd
Behandelwachttijd
Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn
0 weken
0 weken

Onder Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn
Angststoornissen
0 weken
9 weken

Onder Angststoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Angststoornissen
Bipolaire stemmingsstoornissen
7 weken
8 weken

Onder Bipolaire stemmingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Bipolaire stemmingsstoornissen
Depressieve stemmingsstoornissen
17 weken
8 weken

Onder Depressieve stemmingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Depressieve stemmingsstoornissen
Diagnose onbekend
6 weken
6 weken

Onder Diagnose onbekend vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Diagnose onbekend
Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen
0 weken
0 weken

Onder Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen
Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen
0 weken
0 weken

Onder Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen
Neurocognitieve stoornissen
6 weken
3 weken

Onder Neurocognitieve stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Neurocognitieve stoornissen
Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen
0 weken
6 weken

Onder Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen
Persoonlijkheidsstoornissen
0 weken
0 weken

Onder Persoonlijkheidsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Persoonlijkheidsstoornissen
Restgroep
0 weken
10 weken

Onder Restgroep vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Restgroep
Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen
5 weken
4 weken

Onder Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen
Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen
0 weken
8 weken

Onder Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen
Trauma en stressorgerelateerde stoornissen
8 weken
10 weken

Onder Trauma en stressorgerelateerde stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Trauma en stressorgerelateerde stoornissen
Voedings- en eetstoornissen
19 weken
7 weken

Onder Voedings- en eetstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Voedings- en eetstoornissen

Cliëntervaringen

De zorgaanbieder heeft deze gegevens niet aangeleverd.

De gang van zaken in de instelling (Kwaliteitsstatuut)

Alle zorgaanbieders in de ggz hebben een ‘kwaliteitsstatuut’. In het kwaliteitsstatuut beschrijft een aanbieder onder meer met welke klachten je terecht kunt en hoe het zorgtraject is geregeld. Je kunt het hele kwaliteitsstatuut vinden op de website van de aanbieder, of er naar vragen als je er bent. Hieronder kun je lezen hoe een aantal zaken bij de aanbieder is geregeld.

Zorgaanbod

Wat is de algemene werkwijze in de praktijk?

Mediant is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, die behandeling, rehabilitatie, herstel, verblijf, verpleging, preventieve activiteiten en begeleiding biedt aan mensen met psychische en psychiatrische problemen. Dat kunnen licht tot matige, niet complexe klachten zijn maar ook complexe, ernstige klachten. Waar mogelijk biedt Mediant kortdurende, eenvoudige hulp en waar nodig meer intensieve en/of langdurende hulp, ofwel van generalistische basis GGZ tot specialistische GGZ. Mediant beschikt over circuits voor kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen met daarbinnen enkele specialistische centra. Mediant biedt de zorg zoveel mogelijk dicht bij in de buurt. Dat kan betekenen dat we de zorg leveren vanuit een gezondheidscentrum, bij de cliënt thuis of bij een locatie van Mediant in de buurt. Op de website van Mediant staat het actuele behandelaanbod. http://www.mediant.nl/over-mediant/onze-expertise.

Met welke klachten kun je terecht?

Onbekend

Kun je terecht voor hoogspecialistische behandelingen (3e lijns ggz)?

Nee, dit soort behandelingen bieden wij niet.

Welke andere speciale behandelingen zijn er?

  • Dubbele diagnose (aanbod specifiek gericht op behandeling van bijvoorbeeld verslaving icm een psychische stoornis of een eetstoornis icm PTSS), namelijk:

Aanmelding en intake

Hoe verloopt de aanmelding?

- Aanmelden bij Mediant gaat via een erkend verwijzer. Meestal is dit de huisarts. De huisarts kan een verwijzing digitaal (Zorgdomein, Zorgmail) of schriftelijk (brief) indienen. Het secretariaat ontvangt en verwerkt de verwijzing administratief, maakt een zorgdossier aan en nodigt cliënt binnen twee weken telefonisch uit voor een triagegesprek en/of een intakegesprek. Tot de intake/probleemanalyse door de regiebehandelaar heeft plaatsgevonden, of de crisishulpverlening is gestart, is de verwijzer de eerstverantwoordelijke voor de zorg aan de cliënt.- Daarnaast beschikt Mediant over acute hulpverlening, zoals het crisis- en voordeurteam die in geval van crises 24 uur per dag, zeven dagen per week ingeschakeld kan worden voor o.a. een inschatting maken van de noodzaak tot verdere hulpverlening, een (gedwongen) opname daaronder begrepen of het geven van consultatie en/of advies aan de verwijzers.- De screening is een inhoudelijke beoordeling of cliënt bij Mediant aan het juiste adres is en welke zorg geëigend is.- In de intake/probleemanalyse gaan de regiebehandelaar en de cliënt samen na welke problematiek aanwezig is, of er een effectief en doelmatig aanbod kan worden geformuleerd dat aansluit op de zorgbehoeften doelen, wensen en mogelijkheden van de cliënt.- Als Mediant geen passend aanbod heeft dat aansluit bij de zorgvraag van de cliënt, verwijst de regiebehandelaar de cliënt door naar een andere zorgaanbieder met een beter passend zorgaanbod. Als Mediant geen passende doorverwijzing kan doen, of als de cliënt niet in aanmerking komt voor behandeling of begeleiding in de GGZ, verwijst de regiebehandelaar de cliënt terug naar de huisarts met een advies voor een passend vervolg.

Hoe verlopen intake en diagnose?

De aanmelding door de huisarts of andere erkende verwijzer komt binnen bij het Aanmeldbureau, of als de verwijzer een specifiek circuit of zorgprogramma heeft aangegeven bij het secretariaat van dat circuit of zorgprogramma. Cliënt krijgt binnen twee weken een uitnodiging voor het eerste gesprek/intake.Komt de cliënt bij het Aanmeldbureau, dan is de regiebehandelaar een professional van het Aanmeldteam of het betreffende circuit of zorgprogramma. Het Aanmeldbureau heeft de volgende regiebehandelaars: Klinisch (neuro) psycholoog, Psychotherapeut, Verpleegkundig specialist, Psychiater, Physician assistent, Orthopedagoog generalist, Specialist ouderengeneeskunde of Klinisch Geriater(beide voor cliënten van (biologisch) oudere leeftijd met een GGZ hoofddiagnose), GZ-psycholoog. Mediant volgt hier de de landelijke veldafspraak tijdelijke invulling regiebehandelaarschap in 2022. Dit vooral voor het doelmatig inzetten van schaarse beroepsgroepen en het voorkomen en terugdringen van wachttijden. Is de verwijzing direct ingestuurd bij een zorgprogramma of een circuit, dan zal een regiebehandelaar van dat zorgprogramma of dat circuit als zodanig optreden. Regiebehandelaars kunnen zijn:Klinisch (neuro) psycholoog, Psychotherapeut, Verpleegkundig specialist, Psychiater, Physician assistent, Orthopedagoog generalist, Specialist ouderengeneeskunde of Klinisch Geriater (beide voor cliënten van (biologisch) oudere leeftijd met een GGZ hoofddiagnose). GZ-psycholoog. Mediant volgt hier de de landelijke veldafspraak tijdelijke invulling regiebehandelaarschap in 2022. Dit vooral voor het doelmatig inzetten van schaarse beroepsgroepen en het voorkomen en terugdringen van wachttijden.De regiebehandelaar heeft bij het vaststellen van de best passende zorg de volgende taken:- De afweging maken of de zorgvraag van de cliënt en de complexiteit van de situatie aansluiten bij het beschikbare zorgaanbod. Als bij de betreffende zorgaanbieder geen passend aanbod is, verwijst de regiebehandelaar terug naar de huisarts of adviseert hij een andere zorgaanbieder met een beter passend zorgaanbod (bijvoorbeeld een andere specifieke deskundigheid). - Het vaststellen van de diagnose. - In dialoog met de cliënt bespreken, vaststellen en organiseren van interventies en activiteiten. - Het in samenspraak met de cliënt en eventuele medebehandelaars en geconsulteerde collega’s opstellen en vaststellen van het behandelplan. Het behandelplan bevat in ieder geval: o De doelen van de behandeling en begeleiding voor een bepaalde periode, gebaseerd op de wensen, mogelijkheden en beperkingen van de cliënt. o De wijze waarop de zorgverlener(s) en de cliënt de gestelde doelen trachten te bereiken, wat haalbaar is in de betreffende situatie én wat bijdraagt aan de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren van de cliënt. o Wie de interventie(s) gaat uitvoeren en wie verantwoordelijk is voor de verschillende onderdelen van de behandeling en begeleiding. o Afspraken over hoe te handelen bij een crisis en op welke manier voor waarneming tijdens afwezigheid van de regiebehandelaar wordt zorggedragen. o Na hoeveel tijd er op de behandeling en begeleiding wordt gereflecteerd en wanneer de behandeling en begeleiding waar nodig moet worden bijgesteld. - De cliënt geeft toestemming voor het behandelplan en het behandelplan blijft gedurende de behandeling en begeleiding ter beschikking van de cliënt. De cliënt heeft te allen tijde, zowel tijdens als na de behandeling en begeleiding recht op inzage, verstrekking van een kopie en vernietiging van het behandelplan.- Mocht de cliënt niet direct na diagnostiek in behandeling kunnen worden genomen, dan is de regiebehandelaar vanuit diens indicerende rol de eerstverantwoordelijke zorgverlener voor de zorg van de cliënt in de tussenliggende periode. De regiebehandelaar gaat hierbij na welke tussentijdse zorg nodig en mogelijk is voor de cliënt. - Schriftelijk terugkoppelen aan de verwijzer als het behandelplan is vastgesteld. Hiervoor moet expliciete toestemming worden gegeven door de cliënt. - Bij verschil van mening of inzicht over de in te stellen behandeling en begeleiding heeft de regiebehandelaar de doorslaggevende stem. Dit gebeurt altijd in samenspraak en met instemming met de cliënt, tenzij dit niet mogelijk is op basis van de vigerende wet- en regelgeving voor onvrijwillige of verplichte zorg.

Behandelproces

Hoe wordt het behandelplan opgesteld?

Het voorstel voor behandelplan wordt ingebracht in het intakeoverleg. Hierbij zijn in elk geval betrokken (fysiek aanwezig of beeldbellen):- De regiebehandelaar- De intaker- Een klinisch (neuro)psycholoog of psychiater indien sprake is van multidisciplinaire gespecialiseerde ggz-behandeling en/of indien de regiebehandelaar zelf geen psychiater of klinisch (neuro)psycholoog is.Op basis van deze bespreking stelt de regiebehandelaar de diagnose vast en formuleert een definitief behandelvoorstel, of zorgt ervoor dat dit gebeurt. Cliënt en de regiebehandelaar hebben een adviesgesprek waarin het behandelvoorstel (met eventuele aanpassingen) wordt vastgesteld.

Hoe wordt de voortgang van de behandeling gevolgd?

Gedurende de behandeling is er regelmatig reflectie met de zorgverleners en de cliënt, om na te gaan of de gestelde doelen nog steeds bereikt kunnen worden. De regiebehandelaar zorgt ervoor dat deze reflectiemomenten plaatsvinden en legt eventuele wijzigingen vast in het behandelplan. De regiebehandelaar voert daarbij de volgende taken uit:- Zorg dragen voor de in het behandelplan vastgestelde reflectiemomenten en het hierbij. - Monitoren en organiseren van extra reflectiemomenten (bijvoorbeeld bij ingrijpende veranderingen of complicaties). - Bijstellen, overdragen of beëindigen van de behandeling en begeleiding en aanpassen van het behandelplan, als blijkt dat de behandeling en begeleiding niet meer helemaal passend is. Dit in afstemming met de cliënt. - Schriftelijk terugkoppelen aan de verwijzer als de behandeling en begeleiding zijn beëindigd. Hiervoor moet expliciete toestemming worden gegeven door de cliënt.

Hoe wordt de behandeling geëvalueerd?

Periodiek is er een behandelplanbespreking. In de kliniek is dat ten minste één keer per drie maanden, ambulant ten minste één keer per jaar, of zoveel vaker als nodig of afgesproken is. Daarnaast vindt bij (voorgenomen) ontslag uit de kliniek een multidisciplinair overleg plaats. Dit zijn de belangrijkste evaluatiemomenten.Ten minste eens per jaar wordt de voortgang met een vragenlijst in kaart gebracht (ROM-meting) en met de cliënt besproken.

Hoe wordt de tevredenheid van cliënten gemeten?

Eenmaal per jaar, of bij afsluiting van de behandeling, vindt een cliënttevredenheidsonderzoek plaats. Cliënt (en in sommige behandelsettings ook naastbetrokkenen) ontvangen een vragenlijst om in te vullen.

Na de behandeling

Hoe worden de resultaten en vervolg besproken?

Het voorstel voor behandelplan wordt ingebracht in het intakeoverleg. Hierbij zijn in elk geval betrokken (fysiek aanwezig of beeldbellen):- De regiebehandelaar- De intaker- Een klinisch (neuro)psycholoog of psychiater indien sprake is van multidisciplinaire gespecialiseerde ggz-behandeling en/of indien de regiebehandelaar zelf geen psychiater of klinisch (neuro)psycholoog is.Op basis van deze bespreking stelt de regiebehandelaar de diagnose vast en formuleert een definitief behandelvoorstel, of zorgt ervoor dat dit gebeurt. Cliënt en de regiebehandelaar hebben een adviesgesprek waarin het behandelvoorstel (met eventuele aanpassingen) wordt vastgesteld.

In geval van terugval of crisis?

Gedurende de behandeling is er regelmatig reflectie met de zorgverleners en de cliënt, om na te gaan of de gestelde doelen nog steeds bereikt kunnen worden. De regiebehandelaar zorgt ervoor dat deze reflectiemomenten plaatsvinden en legt eventuele wijzigingen vast in het behandelplan. De regiebehandelaar voert daarbij de volgende taken uit:- Zorg dragen voor de in het behandelplan vastgestelde reflectiemomenten en het hierbij. - Monitoren en organiseren van extra reflectiemomenten (bijvoorbeeld bij ingrijpende veranderingen of complicaties). - Bijstellen, overdragen of beëindigen van de behandeling en begeleiding en aanpassen van het behandelplan, als blijkt dat de behandeling en begeleiding niet meer helemaal passend is. Dit in afstemming met de cliënt. - Schriftelijk terugkoppelen aan de verwijzer als de behandeling en begeleiding zijn beëindigd. Hiervoor moet expliciete toestemming worden gegeven door de cliënt.

Jouw gegevens en privacy

Wordt er toestemming gevraagd om gegevens te delen met professionals die niet bij de behandeling betrokken zijn?

Ja

Vergoedingen

Selecteer een basisverzekering om informatie te zien over vergoedingen bij deze zorgaanbieder.
Selecteer je verzekeraar
Selecteer je basispakket

Behandelaars

Naam
Beroep
Geslacht
JJM gevers
verpleegkundig specialist ggz
Vrouw
R VAN hal
klinisch neuropsycholoog
Vrouw
GJ slotboom
verpleegkundig specialist ggz
Vrouw
RBG steghuis
verpleegkundig specialist ggz
Man
BW wolters
psychiater
Man
I van liempt
gz-psycholoog
Vrouw
P rupert
gz-psycholoog
Vrouw
R pastor
verpleegkundig specialist ggz
Man
GIM pijpers
psychiater
Vrouw
RAM VAN DE kraats-steenbakkers
klinisch psycholoog
Vrouw