Wachttijden

Let op: Er zijn twee verschillende soorten wachttijden. De Aanmeldwachttijd is het aantal weken tussen het maken van de eerste afspraak en de datum van deze afspraak (de intake). De Behandelwachttijd is het aantal weken tussen de datum van de intake en de start van de behandeling.

Gespecialiseerde ggz
Aanmeldwachttijd
Behandelwachttijd
Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn
0 weken
0 weken

Onder Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn
Angststoornissen
27 weken
3 weken

Onder Angststoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Angststoornissen
Bipolaire stemmingsstoornissen
0 weken
2 weken

Onder Bipolaire stemmingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Bipolaire stemmingsstoornissen
Depressieve stemmingsstoornissen
22 weken
6 weken

Onder Depressieve stemmingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Depressieve stemmingsstoornissen
Diagnose onbekend
9 weken
6 weken

Onder Diagnose onbekend vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Diagnose onbekend
Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen
24 weken
3 weken

Onder Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen
Neurocognitieve stoornissen
0 weken
0 weken

Onder Neurocognitieve stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Neurocognitieve stoornissen
Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen
20 weken
22 weken

Onder Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen
Persoonlijkheidsstoornissen
15 weken
9 weken

Onder Persoonlijkheidsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Persoonlijkheidsstoornissen
Restgroep
0 weken
0 weken

Onder Restgroep vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Restgroep
Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen
4 weken
1 week

Onder Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen
Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen
9 weken
1 week

Onder Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen
Trauma en stressorgerelateerde stoornissen
17 weken
13 weken

Onder Trauma en stressorgerelateerde stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Trauma en stressorgerelateerde stoornissen

Cliëntervaringen

Scores

(Gebaseerd op 303 ervaringen)
7,9/10
9,0/10
9,0/10
8,6/10
7,8/10

De gang van zaken in de instelling (Kwaliteitsstatuut)

Alle zorgaanbieders in de ggz hebben een ‘kwaliteitsstatuut’. In het kwaliteitsstatuut beschrijft een aanbieder onder meer met welke klachten je terecht kunt en hoe het zorgtraject is geregeld. Je kunt het hele kwaliteitsstatuut vinden op de website van de aanbieder, of er naar vragen als je er bent. Hieronder kun je lezen hoe een aantal zaken bij de aanbieder is geregeld.

Zorgaanbod

Wat is de algemene werkwijze in de praktijk?

4a Missie/visieHet motto van Pro Persona is ‘Het begint met aandachtig luisteren’. De missie van Pro Persona is het helpen van mensen met een psychische hulpvraag, met hart voor de zorg en verstand van behandelen. Dat doen wij met de cliënt en bij voorkeur in nauwe samenwerking met het netwerk van de cliënt en andere zorgverleners. Wij gaan hierbij uit van maximale eigen regie bij de cliënt, waarbij wij hem/haar en zijn/haar omgeving benaderen vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid. Wij zijn wendbaar en innovatief met een gezonde bedrijfsvoering. Dit komt tot uiting in alle samenwerkingsrelaties, zowel binnen als buiten de organisatie. Daartoe biedt Pro Persona specialistische geestelijke gezondheidszorg. Wij werken voornamelijk in de regio Zuid West en Midden Gelderland en het oostelijke deel van de provincie Utrecht.Sommige van onze voorzieningen werken bovenregionaal. Hier worden cliënten uit het hele land behandeld. In onze regionale centra zijn de voorzieningen aanwezig om ambulante specialistische behandeling, opname voorkomende behandelingen (Intensive Home Treatment) en korte klinische opnames te verzorgen. In diverse locaties zijn daarnaast voorzieningen aanwezig voor langer durende en/of hoog specialistische vormen van behandeling. De forensische ambulante en klinische zorg (ZVW- gefinancierd) wordt geleverd door de afdelingen Kompas (Wolfheze), BIC en Kairos. Kompas is een forensisch psychiatrische afdeling in Wolfheze voor klinische behandeling van o.a. cliënten met een Wvggz-titel of een forensische titel.Kairos is een specialistische instelling voor ambulante forensische geestelijke gezondheidszorg (vestigingen in Gelderland). De eerste focus van de behandeling ligt op het verminderen van de kans op (nieuwe) delicten. Naast specifieke behandeling gericht op delictgedrag, biedt Kairos ook behandeling gericht op psychische, psychosociale en maatschappelijke problemen, wanneer deze van invloed zijn op delictgedrag.

Met welke klachten kun je terecht?

Onbekend

Kun je terecht voor hoogspecialistische behandelingen (3e lijns ggz)?

Nee, dit soort behandelingen bieden wij niet.

Welke andere speciale behandelingen zijn er?

  • Dubbele diagnose (aanbod specifiek gericht op behandeling van bijvoorbeeld verslaving icm een psychische stoornis of een eetstoornis icm PTSS), namelijk:

  • Overig, namelijk:

    Doven en Slechthorenden

Aanmelding en intake

Hoe verloopt de aanmelding?

Alle aanmeldingen voor zorg komen binnen bij het Centraal Aanmeldbureau (CAB). Na administratieve verwerking en toetsing op formele vereisten ontvangt de cliënt een inschrijfbevestiging, informatie over het eigen risico en het toestemmingsformulier met een retourenveloppe. Zodra het CAB het toestemmingsformulier ingevuld retour ontvangen heeft wordt deze in het dossier verwerkt. Voor jeugdige aanmeldingen moet er een beschikking aangevraagd en toegekend worden bij de verantwoordelijke gemeente.Als het mailadres geverifieerd is ontvangt de cliënt een uitnodiging voor eHealth en als de cliënt toestemming heeft gegeven wordt er ook een uitnodiging voor ons digitale klantportaal verzonden. Hierna wordt de aanmelding doorgezet naar het team in de regio.De Zorgadministratie (ZA) legt de aanmelding voor aan de triagedienst. Zo nodig overlegt de triagedienst met de verwijzer of de aanmelding passend is. Bij passende aanmelding plant de ZA een eerste afspraak of zet de aanmelding op de wachtlijst. De ZA legt de eerste afspraak telefonisch met de cliënt vast (en geeft zo nodig uitleg bij de gemaakte keuzes). Er wordt toegelicht dat direct betrokkenen van de cliënt welkom zijn om aan dit eerste gesprek deel te nemen. Tijdens dit telefonisch contact kan een cliënt eventuele specifieke wensen met betrekking tot dit intake- en behandelplangesprek aangeven. De cliënt ontvangt vervolgens een schriftelijke afspraakbevestiging waarin alles nog eens rustig nagelezen kan worden.Voor sommige teams bestaan doelgroep-specifieke verwijsmogelijkheden in ZorgDomein

Hoe verlopen intake en diagnose?

De (indicerend) regiebehandelaar draagt in principe verantwoordelijkheid voor het gehele diagnostische proces: hij/zij geeft uitvoering aan (een deel van de) de intake en het behandelplangesprek en legt de zorgtypering vast. Komen regiebehandelaar, cliënt en eventueel betrokkenen tijdens intake tot de conclusie dat de hulpvraag in een ander zorgteam of binnen een andere afdeling thuis hoort, dan zorgen we voor aanwijzing en kennismaking met een regiebehandelaar uit dat andere team of afdeling. Komen de regiebehandelaar, cliënt en betrokkenen tot de conclusie dat verdere behandeling binnen Pro Persona niet wenselijk is, dan zal de regiebehandelaar de verwijzer daarvan op de hoogte stellen. Indien mogelijk geven we advies over een ander, meer passend hulpaanbod. De regiebehandelaar is tijdens de intake verantwoordelijk voor werkdiagnose en behandelvoorstel. Hij/zij bespreekt dit met cliënt en eventueel betrokkenen. Wanneer de intake door een GZ-psycholoog gedaan wordt, bespreekt deze de intakegegevens, werkdiagnose en behandelvoorstel met een psychiater of klinisch psycholoog, gewoonlijk in een multidisciplinair overleg.

Behandelproces

Hoe wordt het behandelplan opgesteld?

Zo mogelijk krijgt de cliënt op de dag van intake een (voorlopig) behandelplan. Dat lukt niet altijd wanneer meerdere zorgverleners bij de intake betrokken zijn. Dan streven we ernaar dat het behandelplangesprek en het daarbij horend behandelplan binnen maximaal 3 weken hebben plaatsgevonden. In het behandelplan staat de diagnose beschreven, het plan van aanpak en behandeldoelen, het moment van evaluatie en de verwachte resultaten van de aangeboden behandeling voor de komende periode. Soms is eerst meer uitvoerige psychodiagnostiek nodig alvorens een definitief behandelplan kan worden gemaakt; dan wordt dit in het voorlopige behandelplan vastgelegd. Met cliënten die crisisgevoelig zijn wordt in deze eerste fase aandacht besteed aan het opstellen van een persoonlijk crisissignaleringsplan (CSP), dat gedurende het zorgtraject zo nodig wordt aangevuld / aangepast. De regiebehandelaar blijft de eerste periode na het afspreken van dit behandelplan aanspreekpunt, in elk geval tot de start van de behandeling. Indien wenselijk wordt op dat moment (ook) een coördinerend regiebehandelaar aangewezen. Behandeling in de SGGZ vindt plaats door een zorgverlener die werkzaam is in een multidisciplinair team en die op dat team terug kan vallen bij stagnaties in de behandeling. Op vaste momenten vindt multidisciplinair overleg plaats waarbij naast de reguliere evaluatie en bespreking van behandelresultaten gelegenheid is stagnerende behandeltrajecten te bespreken (zie informatie bij punt 10).

Hoe wordt de voortgang van de behandeling gevolgd?

Om na te gaan of de behandeling voldoende resultaat heeft gebruiken regiebehandelaars bij Pro Persona evaluatiegesprekken met de cliënt (zie ook punt 10) en diens naastbetrokkenen, waarbij ook de uitkomsten op ROM-vragenlijsten betrokken worden. Deze vult de cliënt bij voorkeur in vóór zijn eerste afspraak, enkele malen tijdens zijn behandeling en na afsluiting van de behandeling.De uitslagen van de vragenlijsten worden besproken in de evaluatie met de cliënt. Als er onvoldoende vooruitgang is in relatie tot de verwachte effecten van de behandeling als afgesproken in het behandelcontract, bespreekt de regiebehandelaar met de cliënt wat hiervan de oorzaken kunnen zijn en wordt de behandeling aangepast.

Hoe wordt de behandeling geëvalueerd?

De regiebehandelaar informeert regelmatig of de cliënt tevreden is over de behandeling. Daarnaast vinden tussentijdse evaluatiegesprekken plaats. De methodiek en frequentie van de evaluatie hangen af van het zorgprogramma waarbinnen de cliënt wordt behandeld. In dit gesprek wordt o.a. de mening van de cliënt over de voortgang van de behandeling besproken en de uitslagen op de ROM-vragenlijsten. Wanneer er bijstellingen van de behandeling nodig zijn, bespreekt de regiebehandelaar dit in het MDO en met de cliënt.

Hoe wordt de tevredenheid van cliënten gemeten?

Bij de tussentijdse evaluaties wordt de mening van de cliënt over de voortgang van de behandeling en over zijn relatie met de zorgverleners besproken en in het dossier vastgelegd. Ook vragen wij de cliënt naar suggesties voor verbetering van de zorg. Bij de afsluiting van de behandeling hoort een tevredenheidsmeting tot de standaard werkwijze (onderdeel van de ROM- eindmeting). Het instrument in de ROM dat door Pro Persona gebruikt wordt is de Consumer Quality Index (CQ-i) een gestandaardiseerde lijst die meet hoe cliënten de zorg en behandeling van Pro Persona waarderen. De CQ-i meet per zorgprogramma op de aandachtsgebieden bejegening, bereikbaarheid, informatievoorziening, keuzemogelijkheden, en vervulling van hulpwensen. Deze informatie gebruikt Pro Persona om de behandeling en dienstverlening te verbeteren.

Na de behandeling

Hoe worden de resultaten en vervolg besproken?

Zo mogelijk krijgt de cliënt op de dag van intake een (voorlopig) behandelplan. Dat lukt niet altijd wanneer meerdere zorgverleners bij de intake betrokken zijn. Dan streven we ernaar dat het behandelplangesprek en het daarbij horend behandelplan binnen maximaal 3 weken hebben plaatsgevonden. In het behandelplan staat de diagnose beschreven, het plan van aanpak en behandeldoelen, het moment van evaluatie en de verwachte resultaten van de aangeboden behandeling voor de komende periode. Soms is eerst meer uitvoerige psychodiagnostiek nodig alvorens een definitief behandelplan kan worden gemaakt; dan wordt dit in het voorlopige behandelplan vastgelegd. Met cliënten die crisisgevoelig zijn wordt in deze eerste fase aandacht besteed aan het opstellen van een persoonlijk crisissignaleringsplan (CSP), dat gedurende het zorgtraject zo nodig wordt aangevuld / aangepast. De regiebehandelaar blijft de eerste periode na het afspreken van dit behandelplan aanspreekpunt, in elk geval tot de start van de behandeling. Indien wenselijk wordt op dat moment (ook) een coördinerend regiebehandelaar aangewezen. Behandeling in de SGGZ vindt plaats door een zorgverlener die werkzaam is in een multidisciplinair team en die op dat team terug kan vallen bij stagnaties in de behandeling. Op vaste momenten vindt multidisciplinair overleg plaats waarbij naast de reguliere evaluatie en bespreking van behandelresultaten gelegenheid is stagnerende behandeltrajecten te bespreken (zie informatie bij punt 10).

In geval van terugval of crisis?

Om na te gaan of de behandeling voldoende resultaat heeft gebruiken regiebehandelaars bij Pro Persona evaluatiegesprekken met de cliënt (zie ook punt 10) en diens naastbetrokkenen, waarbij ook de uitkomsten op ROM-vragenlijsten betrokken worden. Deze vult de cliënt bij voorkeur in vóór zijn eerste afspraak, enkele malen tijdens zijn behandeling en na afsluiting van de behandeling.De uitslagen van de vragenlijsten worden besproken in de evaluatie met de cliënt. Als er onvoldoende vooruitgang is in relatie tot de verwachte effecten van de behandeling als afgesproken in het behandelcontract, bespreekt de regiebehandelaar met de cliënt wat hiervan de oorzaken kunnen zijn en wordt de behandeling aangepast.

Jouw gegevens en privacy

Wordt er toestemming gevraagd om gegevens te delen met professionals die niet bij de behandeling betrokken zijn?

Ja

Vergoedingen

Selecteer een basisverzekering om informatie te zien over vergoedingen bij deze zorgaanbieder.
Selecteer je verzekeraar
Selecteer je basispakket

Behandelaars

Naam
Beroep
Geslacht
AJ DE groot-bouma
verpleegkundig specialist ggz
Vrouw
MBF van berkel
psychiater
Vrouw
ALE wijnmaalen
gz-psycholoog
Vrouw
M DE vries
psychiater
Vrouw
J beisenherz
Onbekend
Onbekend
K hendrikse-jonker
gz-psycholoog
Vrouw
CM VAN klaveren
gz-psycholoog
Man
DTM VAN DE loo
psychiater
Vrouw
N VAN DER horst
psychiater
Vrouw
PWE vervoort
gz-psycholoog
Vrouw