Wachttijden

Let op: Er zijn twee verschillende soorten wachttijden. De Aanmeldwachttijd is het aantal weken tussen het maken van de eerste afspraak en de datum van deze afspraak (de intake). De Behandelwachttijd is het aantal weken tussen de datum van de intake en de start van de behandeling.

Gespecialiseerde ggz
Aanmeldwachttijd
Behandelwachttijd
Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn
37 weken
4 weken

Onder Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn
Angststoornissen
12 weken
5 weken

Onder Angststoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Angststoornissen
Bipolaire stemmingsstoornissen
17 weken
2 weken

Onder Bipolaire stemmingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Bipolaire stemmingsstoornissen
Depressieve stemmingsstoornissen
11 weken
4 weken

Onder Depressieve stemmingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Depressieve stemmingsstoornissen
Diagnose onbekend
17 weken
1 week

Onder Diagnose onbekend vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Diagnose onbekend
Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen
13 weken
3 weken

Onder Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen
Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen
15 weken
11 weken

Onder Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen
Neurocognitieve stoornissen
5 weken
4 weken

Onder Neurocognitieve stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Neurocognitieve stoornissen
Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen
1 week
8 weken

Onder Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen
Persoonlijkheidsstoornissen
15 weken
8 weken

Onder Persoonlijkheidsstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Persoonlijkheidsstoornissen
Restgroep
12 weken
7 weken

Onder Restgroep vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Restgroep
Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen
11 weken
2 weken

Onder Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen
Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen
12 weken
6 weken

Onder Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Somatische symptoomstoornis en verwante stoornissen
Trauma en stressorgerelateerde stoornissen
19 weken
8 weken

Onder Trauma en stressorgerelateerde stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Trauma en stressorgerelateerde stoornissen
Voedings- en eetstoornissen
6 weken
0 weken

Onder Voedings- en eetstoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt.

  • Voedings- en eetstoornissen

Cliëntervaringen

Scores

(Gebaseerd op 99 ervaringen)
8,7/10
9,2/10
9,2/10
9,2/10
8,4/10

De gang van zaken in de instelling (Kwaliteitsstatuut)

Alle zorgaanbieders in de ggz hebben een ‘kwaliteitsstatuut’. In het kwaliteitsstatuut beschrijft een aanbieder onder meer met welke klachten je terecht kunt en hoe het zorgtraject is geregeld. Je kunt het hele kwaliteitsstatuut vinden op de website van de aanbieder, of er naar vragen als je er bent. Hieronder kun je lezen hoe een aantal zaken bij de aanbieder is geregeld.

Zorgaanbod

Wat is de algemene werkwijze in de praktijk?

Mondriaan is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Zuid- Limburg met zo’n 37 locaties. Jaarlijks bieden we zorg aan meer dan 10.000 mensen. We hebben specialistische behandelingen voor kinderen, jeugdigen, volwassenen en ouderen met psychische of psychiatrische klachten en voor mensen met verslavingsproblematiek. Daarnaast biedt Mondriaan (Trans)forensische psychiatrie. Mondriaan richt zich op herstel, herstelondersteuning en de kwaliteit van een zo zelfstandig mogelijk leven voor patiënten. Mondriaan voert een actief familiebeleid.

Met welke klachten kun je terecht?

Onbekend

Kun je terecht voor hoogspecialistische behandelingen (3e lijns ggz)?

Nee, dit soort behandelingen bieden wij niet.

Welke andere speciale behandelingen zijn er?

  • Dubbele diagnose (aanbod specifiek gericht op behandeling van bijvoorbeeld verslaving icm een psychische stoornis of een eetstoornis icm PTSS), namelijk:

  • Overig, namelijk:

    12 specialismen:1. Preventie2. Acute psychiatrie3. (Trans)forensische psychiatrie4. Neuropsychiatrie5. Transitiepsychiatrie6. Verslaving7. Persoonlijkheidsstoornissen8. Stemmingsstoornissen9. Angst, dwang en trauma10. Psychose11. Ontwikkelingsstoornissen 12. Psychodiagnostiek (testdiagnostiek, neuropsychologisch onderzoek, persoonlijkheidsonderzoekHet Academisch Angst Centrum (PsyQ Angst/dwang/trauma) en Transitiepsychiatrie zijn in visitatietraject voor het keurmerk derdelijn GGZ.

Aanmelding en intake

Hoe verloopt de aanmelding?

-Aanmelding:Patiënten kunnen bij Mondriaan terecht via een verwijzing van een huisarts, een medisch specialist, een Arboarts of een andere instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Aanmelding vindt plaats via een centraal nummer.Via dit telefoonnummer is het mogelijk direct te verwijzen naar de generalistische of specialistische GGZ, overleg te plegen over de indicatie, het verkrijgen van specialistische consultatie. Zowel binnen als buiten kantoortijden kan in geval van crisis contact gelegd worden met de Spoedeisende Psychiatrie. De telefonische aanmelding wordt ontvangen door de secretaresse van de Centrale voordeur.-Intake: De intake wordt uitgevoerd door een regiebehandelaar eventueel samen met andere behandelaren. Bij een intake is ook altijd een specialist (psychiater of klinisch psycholoog) betrokken. Bij de intake is systematisch aandacht voor het betrekken van naasten. -Verloop communicatie met patiënt:Het secretariaat nodigt de patiënt telefonisch uit en bevestigt de afspraak vervolgens schriftelijk. Bij het eerste intakegesprek ontvangt de patiënt informatie over de behandeling, werkwijze, rechten en plichten en worden relevante folders uitgereikt. Na afloop van de intake- en diagnostiekfase bespreekt de regiebehandelaar de diagnose en het behandelvoorstel met de patiënt. Op basis hiervan wordt een behandelplan opgesteld.

Hoe verlopen intake en diagnose?

-AanmeldingDe aanmelding (telefonisch/schriftelijk/digitaal) komt binnen via de Voordeur in de vorm van verwijzing van een huisarts, medisch specialist, Arboarts of andere bevoegde verwijzer of instelling voor geestelijke gezondheidszorg.Vanuit triage wordt bepaald welke afdeling of behandelprogramma het beste macht bij de zorgvraag van patiënt.-Afspraak met patiënt voor intakeHet secretariaat nodigt de patiënt telefonisch uit en bevestigt de afspraak schriftelijk.-Regiebehandelaar in de intakefaseDe beroepsgroepen psychiater (gespecialiseerde GGZ), klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, psychotherapeut, GZ psycholoog, verpleegkundig specialist, verslavingsarts KNMG (domein Verslaving), klinisch geriater en specialist ouderengeneeskunde (domein Ouderen) kunnen in de intakefase als regiebehandelaar optreden.-Waaruit bestaan de verantwoordelijkheden van de regiebehandelaar indien deze wel/niet de diagnose stelt?De regiebehandelaar is verantwoordelijk voor het intakeproces, draagt zorg voor het (doen) stellen van de diagnose en stelt samen met de patiënt een behandelplan op. De regiebehandelaar heeft hiervoor direct contact met de patiënt en draagt zorg dat het voorlopig behandelplan wordt besproken in het MDO waar altijd een specialist (KP of psychiater) aanwezig is.Mondriaan volgt de veldafspraak over tijdelijke invulling van het regiebehandelaarschap 2022:https://www.zorgprestatiemodel.nl/shared/content/uploads/2021/12/Veldafspraak-Tijdelijke-invulling-regiebehandelaarschap-2022.pdf

Behandelproces

Hoe wordt het behandelplan opgesteld?

Voorafgaande aan het tot stand komen van het behandelplan is sprake van een intake waarin diagnose en beschrijvende diagnose, het te verwachten beloop, helpende en belemmerende factoren, de mogelijke bijwerkingen, de reële alternatieven, de ervaring van de betrokken zorgverleners en overige aspecten zoals wachttijden (volgens de Treeknormen) en aanvullende kosten ter sprake komen. Een aantal van deze items, zoals diagnose, de namen van de betrokken specialisten en regiebehandelaar alsmede overige behandelaren, is ook geconcretiseerd in het behandelplan. De inhoud van dit behandelplan bevat de behandelvormen die geïndiceerd zijn om verslechtering van de toestand te voorkomen dan wel verbetering te bewerkstellingen. Het behandelplan -opgesteld naar de stand van de wetenschap en conform richtlijnen- wordt besproken met de patiënt. De toestemming van de patiënt wordt aangetekend in het behandelplan.Indien noodzakelijk en gewenst worden familie en naastbetrokkenen bij het opstellen van het behandelplan, en geïnformeerd over het te verwachten verloop van de behandeling.Het behandelplan is terug te vinden in het individuele patiëntendossier.

Hoe wordt de voortgang van de behandeling gevolgd?

De voortgang van de behandeling wordt binnen Mondriaan gemonitord via het multidisciplinair voortgangsoverleg. In het voortgangsoverleg vormt het behandelplan de leidraad waarbij gebruik wordt gemaakt van de ROM vragenlijsten en outcome gegevens om de behandeling te evalueren en eventueel bij te sturen. Voor zover de behandeling dit vereist, zal het behandelplan ten minste 1x per jaar worden geactualiseerd.

Hoe wordt de behandeling geëvalueerd?

De regiebehandelaar draagt zorg voor het evalueren van het behandelplan, coördineert de communicatie met en over de betrokken patiënt en diens naaste(n) (tenzij geen toestemming van patiënt), draagt zorg voor de informatie aan de patiënt en/of stemt met andere hulpverleners af die bij de behandeling betrokken zijn of met diegene die als informatiepunt optreedt. Daar waar in een behandeling, de regiebehandelaar geen psychiater of klinisch psycholoog is moet er te allen tijde een MDO zijn geweest met een psychiater of klinisch psycholoog en de regiebehandelaar. Mondriaan maakt gebruik van gedeelde besluitvorming (Shared Decision Making) waarbij de rol van de patiënt of zijn/haar vertegenwoordigers centraal staat.

Hoe wordt de tevredenheid van cliënten gemeten?

Binnen Mondriaan wordt de tevredenheid van de patiënten jaarlijks en aan het einde van de behandeling gemeten met behulp van de CQI (Consumer Quality Index).

Na de behandeling

Hoe worden de resultaten en vervolg besproken?

Voorafgaande aan het tot stand komen van het behandelplan is sprake van een intake waarin diagnose en beschrijvende diagnose, het te verwachten beloop, helpende en belemmerende factoren, de mogelijke bijwerkingen, de reële alternatieven, de ervaring van de betrokken zorgverleners en overige aspecten zoals wachttijden (volgens de Treeknormen) en aanvullende kosten ter sprake komen. Een aantal van deze items, zoals diagnose, de namen van de betrokken specialisten en regiebehandelaar alsmede overige behandelaren, is ook geconcretiseerd in het behandelplan. De inhoud van dit behandelplan bevat de behandelvormen die geïndiceerd zijn om verslechtering van de toestand te voorkomen dan wel verbetering te bewerkstellingen. Het behandelplan -opgesteld naar de stand van de wetenschap en conform richtlijnen- wordt besproken met de patiënt. De toestemming van de patiënt wordt aangetekend in het behandelplan.Indien noodzakelijk en gewenst worden familie en naastbetrokkenen bij het opstellen van het behandelplan, en geïnformeerd over het te verwachten verloop van de behandeling.Het behandelplan is terug te vinden in het individuele patiëntendossier.

In geval van terugval of crisis?

De voortgang van de behandeling wordt binnen Mondriaan gemonitord via het multidisciplinair voortgangsoverleg. In het voortgangsoverleg vormt het behandelplan de leidraad waarbij gebruik wordt gemaakt van de ROM vragenlijsten en outcome gegevens om de behandeling te evalueren en eventueel bij te sturen. Voor zover de behandeling dit vereist, zal het behandelplan ten minste 1x per jaar worden geactualiseerd.

Jouw gegevens en privacy

Wordt er toestemming gevraagd om gegevens te delen met professionals die niet bij de behandeling betrokken zijn?

Ja

Vergoedingen

Selecteer een basisverzekering om informatie te zien over vergoedingen bij deze zorgaanbieder.
Selecteer je verzekeraar
Selecteer je basispakket

Behandelaars

Naam
Beroep
Geslacht
JEM schulkens
psychiater
Vrouw
JAH esser
gz-psycholoog
Vrouw
MWM verbruggen
verpleegkundig specialist ggz
Vrouw
GJAM thielen
klinisch psycholoog
Vrouw
LLM bergmans
verpleegkundig specialist ggz
Vrouw
AEE kloos
gz-psycholoog
Vrouw
KJEP brandts
gz-psycholoog
Vrouw
ITM VAN DER smissen
Onbekend
Onbekend
F al houss
gz-psycholoog
Vrouw
J VAN dijk
psychiater
Man