Waarom de website Kiezen in de ggz?

De laatste jaren is er veel informatie verzameld over zorgaanbieders in de ggz, bijvoorbeeld ten aanzien van specifieke kenmerken, kwaliteitsniveau en specialisaties. Al deze informatie is wel te vinden, maar niet toegankelijk en zeker niet op zo’n manier dat je zorgaanbieders kan zoeken, filteren en met elkaar vergelijken.

Daarom heeft MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid de website Kiezen in de ggz geïnitieerd, die al deze informatie bundelt. Zo kun je zelf, alleen of samen met je huisarts, kijken naar het aanbod dat aansluit bij jouw zorgvraag en jouw wensen en behoeften.

Ons doel is dat iedereen die op zoek is naar zorg zelf een goede en bewuste keuze kan maken voor een zorgaanbieder die past bij wat hij of zij belangrijk vindt. Door de juiste informatie te krijgen en vanuit de eigen wensen, behoeften en zorgvraag.

We vinden het belangrijk dat elke hulpzoeker goed wordt geïnformeerd over zijn aandoening, zijn zorgvraag en de behandelmogelijkheden. Daarnaast geven we informatie over de aanbieders van zorg, de kwaliteit van zorg en over de vergoedingen van zorg.

Deze site maken we samen met Zorgverzekeraars Nederland en andere branche- en beroepsverenigingen in de ggz.

Meer over deze site

Je kunt Kiezen in de ggz gebruiken om je goed te laten informeren over welke ggz-zorgaanbieders er zijn. En om zorgaanbieders te zoeken, selecteren en vergelijken. Je kunt ook meer informatie vinden over jouw aandoening en eventuele behandelmogelijkheden. Deze informatie komt van www.thuisarts.nl.

Kijk wat er bij jou in de omgeving te vinden is, of welke specialistische zorgcentra er in Nederland zijn die hulp bieden bij een ernstige psychische aandoening.

Selecteer de aanbieders die het beste bij jou passen en vergelijk ze bijvoorbeeld op afstand, wachttijden, vergoedingen en cliëntervaringen. Bekijk hun websites of neem contact met ze op bij meer vragen.

Vind de zorgaanbieder die het beste past bij jouw wensen en behoeften.

Je kunt Kiezen in de ggz niet gebruiken om te bepalen welke behandeling je krijgt. Dit bepaal je samen met je hulpverlener. Je kunt je wel laten informeren over welke behandelmogelijkheden er allemaal zijn.

Kiezen in de ggz is er ook niet om een diagnose te krijgen. Deze stelt je hulpverlener vast na nauwkeurig onderzoek. Je kunt via Kiezen in de ggz ook geen verwijzing krijgen. Dit gebeurt via je huisarts.

Wij doen ons best om een goed overzicht te geven van mogelijke behandelaars en behandelingen in de ggz, maar er zijn ook andere mogelijkheden en vormen van ondersteuning dan de zorg voor volwassenen in een instelling of bij een vrijgevestigde praktijk.

Jeugd-ggz. Jeugd-ggz valt onder de gemeente en staat niet op Kiezen in de ggz. Ben je onder de 18 jaar en val je dus nog onder de jeugd-ggz? Voor hulp via de jeugd-ggz heb je een verwijzing nodig. Je kunt deze verwijzing krijgen via de gemeente of de huisarts. Meer informatie over de jeugd-ggz: Waar vind ik hulp voor de psychische problemen van mijn kind? 

Wmo. Ben je op zoek naar maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Neem dan contact op met je gemeente.

Wlz. Ben je op zoek naar klinisch langdurig verblijf (Wlz)? Hiervoor kom je in aanmerking als je 24 uur per dag zorg in de buurt nodig hebt. Dit wordt samen met je hulpverleners bepaald. Meer informatie over de Wlz: Rijksoverheid

POH-GGZ. Ben je op zoek naar ondersteuning bij (lichte) psychische problemen? Dan kun je bij de praktijkondersteuner POH-GGZ terecht, via de huisarts.

Op Kiezen in de ggz kun je zorgaanbieders filteren op basis van jouw behoefte. Voordat we de site gingen maken, hebben we uitgebreid onderzocht wat mensen belangrijk vinden in hun keuze voor een behandelaar. Daaruit kwam naar voren dat mensen het belangrijk vinden om te weten:

  • waar ze terecht kunnen (locatie)
  • hoe lang ze moeten wachten voordat ze geholpen worden
  • wat het kost, of de zorg vergoed wordt
  • of ze door een man of juist een vrouw behandeld kunnen worden
  • wat andere patiënten van de behandelaar vonden

Op deze punten kun je nu zorgaanbieders zoeken, vergelijken en vinden. Er werden ook nog andere zaken aangekaart door de mensen die ondervraagd zijn, maar niet alle informatie is te meten of vindbaar in openbare en betrouwbare bronnen. We hebben er dan ook voor gekozen om uitsluitend die informatie te tonen die al verzameld wordt en dan alleen van betrouwbare en geaccepteerde bronnen. De andere geuite wensen nemen wij mee in onze gesprekken met het veld, zodat we ook deze informatie in de toekomst op de site kunnen plaatsen als filteropties. Dit maakt dat we voor Kiezen in de ggz een groeimodel toepassen.

Hoe werkt de ggz? Als je wilt weten waar je het beste terecht kunt voor jouw probleem, is het goed om te weten hoe de wereld van de ggz in elkaar zit. Daar is een hoop over te vertellen. We hebben geprobeerd dit zo goed mogelijk voor je op een rij te zetten.

Zelfhulp. Naast het volgen van een behandeling kun je ook op andere manieren omgaan met psychische klachten. Er zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen en initiatieven die je kunnen ondersteunen om zelf aan de slag te gaan met je psychische probleem. Om erger te voorkomen, bij lichte psychische klachten, vóór of in plaats van behandeling. Meer over zelfhulp.

Wat Kiezen in de ggz uniek maakt, is dat wij werken met openbare en betrouwbare bronnen. Dat betekent dat er alleen maar informatie op deze site te vinden is die door betrouwbare organisaties is verzameld. Dat maakt dat we grote hoeveelheden aan informatie hebben, die we achter de schermen met elkaar verbinden. Zo zie je per zorgaanbieder welke kwaliteitsgegevens daarvan bekend zijn en kun je op deze gegevens behandelaars met elkaar vergelijken.

Je kunt geen reviews achterlaten en wij laten ook geen reviewinformatie zien. Wil je dit wel, kijk dan op www.zorgkaartnederland.nl